Translate

3 Aralık 2014 Çarşamba

RUANDA

Orta Afrikada Büyük Göller Bölgesinde yer alan Ruanda’ya Türk Hava Yolları’nın Kigali’ye başlattığı ilk tarifeli seferlerle ayak basıyoruz.
6 saat süren uçak yolculuğunun ardından başkent Kigali Uluslararası Havalimanı'nda renkli gösterilerle yöresel dansçılar karşılıyor misafirleri.

Geçmişte büyük acılar çeken raunda halkı, bu renkli görüntülerde acı günleri geride bırakmak istediğinin mesajını veriyor.
Zira Yüzü şimdilerde gülen bu insanlar yakın zamanda büyük bir acı yaşamış. 1994 yılında, yaklaşık yüz gün içinde, 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu, Belçikalıların oyununa gelen aşırı uç Hutular tarafından katledilmişti.
Ülkeyi istikrarsızlığa sürükleyen Ruanda Katliamı kara incinin adının dünyada daha çok duyulmasına yol açtı.
Acıların unutulmaya çalışıldığı Ruanda’da hayatın renkliliği sokağa da yansıyor.



Renga renk kıyafetleriyle caddelerde boy gösteren insanlar, sıcak kanlılıkları ve masumane bakışlarıyla dikkat çekiyor.
İnsanı derinden etkileyen bu egzotik coğrafyada turizm önemli bir gelir kaynağı.
1994 yılında yaşanan Ruanda Soykırımı müzesi ve  Kivu Gölü’nün güzellikleri her sene bol miktarda turisti Ruanda’ya çekiyor.
Tropikal iklimin verdiği zengin mutfak kültürü ve ülke halkının sıcak kanlılığı Ruanda’ya ilgiyi artıran diğer önemli faktörler.
Ruanda hattının açılışını değerlendiren türk hava yolları genel müdürü temel  Kotil de, geçmişte çok büyük acılar yaşayan Ruanda’nın, son zamanlarda geleceği parlak bir ülke haline geldiğini belirtiyor.
Başkent Kigali en önemli cezibe merkezi. Nüfûsu yaklaşık 8 milyon olan Raunda, Afrika’nın en kalabalık ülkelerinden biri. Nüfûsun sadece % 5’ine yakın bir bölümü şehirlerde yaşıyor, kalan bölüm ise kırsal yerleri tercih etmiş.
Yüzölçümü yaklaşık 26.338 km2 olan ülke, genel olarak derin vadilerle yer yer kesilmiş dağlık ve yaylalık bir coğrafya. Dağlık olmasına rağmen her karışında yaşam belirtisi olan bölge tarım ve hayvancılık için müsait topraklara sahip.
Ruanda ekvatora çok yakın olmasına rağmen, arazisinin yüksekliği sebebiyle ılıman bir iklime sahip. İklimi oldukça yumuşak olan bu ülkede bazı mevsimlik değişikliklerin haricinde yıllık ortalama sıcaklık genel olarak 18°C civarında olur.

Nüfus ve sosyal hayat’a bakıldığında; Ruanda’nın etnik yapısının % 89 gibi büyük bir bölümünü Hutular meydana getiriyor. Nüfûsun % 10’unu aşan bir kısmı da Müslümanlardan oluşuyor.

          Yoksulluk ve sefalet içinde yaşayan halkın yalnızca % 25’ine yakın bir bölümü okuma-yazma biliyor. Kimi zaman dışarıdan gelen kıt yardımlarla ayakta duran bu fakir coğrafyada, sağlık ve sosyal şartlar da oldukça düşük düzeyde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder