Translate

27 Aralık 2014 Cumartesi

SOMALİ - MOGADİŞU

Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Somali’nin başkenti Mogadişu; yokluk, açlık, sefalet ve hastalıkların kol gezdiği şehir….

Bugün için Afrika Boynuzu olarak tanımlanan Somali, önceleri “Baharat Ülkesi” olarak biliniyordu.
Onuncu yüzyılda Müslümanların İslamiyet’i yaymak için geldiği ve 1500’lü yıllarda kuzey kıyılarının bir bölümü resmen Osmanlı egemenliğinde bulunan Somali, On dokuzuncu asırda batılı devletlerin Afrika ülkelerini sömürge haline getirme projesiyle büyük bir çıkmaza girdi.

Somali’yi 1839’da işgal eden İngilizler burayı sömürgelerine ekledilerse de Fransa ve İtalya ile yapılan savaşlar neticesinde 1884’te İtalya bölgeyi ele geçirdi ve 1927 yılına kadar ülke topraklarını işgal altında tuttu.
Bu coğrafyanın kalkınmasını istemeyen batı dünyasının kirli oyunlarıyla, burada halka havadan yiyecek yardımı yapılması noktasına kadar gelindi.

Ülke halkını açlığa terk eden Birleşmiş Milletler, 3 Aralık
 1992’de ABD’nin teklifiyle “Umut Operasyonu” adıyla Somali’ye asker gönderdi. Kendi öz kaynaklarını kullanmasına bile izin verilmeyen ve sürekli sömürülen ülkede batının eliyle başlatılan karışıklık halen devam ediyor. 


Kuzeyi Aden Körfezi ve doğusu Hind Okyanusu ile kaplı olan Somali, yaklaşık olarak 640.000 km karelik  yüz ölçüme sahip bir ülke…
Genelde verimsiz toprakların bulunduğu Somali’nin sadece Shebeli ile Juba nehirleri arasındaki kısmında tarıma müsait topraklar bulunuyor.
Kurak ve sıcak bir tropikal iklime sahip olan ülkede yağışlar az olduğundan halk kavurucu sıcaklar yüzünden yaşamını zor idame ediyor, zira her yeri sinekler kuşatmış.. Bu durum birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.
Açlık ve sefalete terk edilen Somali aslında, hem zengin yer altı kaynakları, hem bitkiler ve hem de hayvanlar alemi açısından rengarenk, çok çeşitli ve zengin bir manzaraya sahiptir. Yarı çöl olan bölgelerdeyse az da olsa çalılıklara rastlamak mümkün. Bu çalılıklar çoğu zaman hayatları kavurucu güneşin altında geçen halkın sığınma yeri oluyor.

Burası turistik gezi için gelinebilecek bir yer değil, ancak hayattan ders almak için görülebilir. Baraya gelip gelecekleri yok edilen ve çaresizlik içinde bırakılan 


Somalililerin yaşantısını görenlerin dünyaya bakışı değişiyor. Zira bu toplarkarda umut yok, gelecek yok, yarın yok, sağlık yok, eğitim yok….. yok… yok… yok…
Müslüman Somali halkının içinde bulunduğu durumu görüp şükretmemek mümkün değil.

Hemen hemen nüfusun tamamı Sünni Müslüman olan ülkedeki insanların bir bölümünün asıl soyu Kureyş kabilesine kadar uzanır.

Somalililerin hayatında İslam esaslarının hakim olduğunu gözlemlemek mümkün. Temel eğitimden mahrum bırakılan çocuklar, ülkede bulunan Kuran kurslarında temel İslam bilgilerini öğreniyor. Sokakta elinde Elif Ba ile gezen çocuklara rastlamak mümkün. Ülkelerinin içinde bulunduğu sefalete alışmış olan bu çocuklar geleceklerinden habersiz günlük yaşamlarını sürdürüyorlar.

Halkın % 70’ine yakın bir bölümü çobanlık ve tarımla uğraşır. Bu imkanı bulamayanlar da çanak çömlek yapımı ve sepet örme gibi el sanatlarıyla uğraşıyorlar.

Uzun yıllar süren işgal nedeniyle binaların çoğu yıkılmış, ayakta kalanlar da kurşun izleriyle delik teşik edilmiş halde. Hayalet bir şehri andıran Başkent Mogadişu’nun sokaklarında rahat gezmek de mümkün değil. Herkesin elinde ağır silahlar var. Bu insanlar genelde kabilelerin ve farklı grupların üyelerinden oluşuyor. Şehirde belli bir düzen olduğu söylenemez.. Herkes kendi kurallarını uyguluyor gibi  bir durum. Gündüz rutin hayatın karmaşasının, yer yer sukunetin hüküm sürdüğü şehirde, akşam hava karardıktan sonra sokağa çıkmak mümkün değil..

Açlığa terk edilen Somali halkı, bugün için dış yardımlarla hayatını sürdürüyor. Bu yardımların büyük bölümünü Türkiye karşılıyor. Bir çok yerde Türkiye’den gelen yardım kuruluşlarının varlığını görmek mümkün. 
Halkın gıda ve temel gereksinim ihtiyaçları bu derneklerin eliyle gerçekleşiyor. TİKA ve Kızılay yardımlarda başı çekiyor. Birleşmiş Milletler gibi batılı yardım kuruluşlarının varlığı ise gölgede kalıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder