Translate

15 Kasım 2014 Cumartesi

FAS-CASABLANCA

Casablanka, Kuzey Afrika ülkesi Fas’ın en gözde şehri.. Güneyinde Batı Sahra, doğusunda Cezayir ile komşu olan Fas, Atlas Okyanusu ile Akdeniz’i ayıran Cebelitarık Boğazı’nın güneyinde yer alıyor.

Batı dünyası tarafından Marakeş’i ifade etmek için kullanılan Latince kökenli Morocco kelimesi ile isimlendirilen Fas’ın yerel dildeki adı “en batıdaki” anlamına gelen El-Magrip’tir.
Fas deyince akla gelen şehirlerin başında Casablanca geliyor.  Casablanca, İyi bir film arşivi olan herkesin koleksiyonunda yer alan “Casablanca” filmi ile akıllara  kazınmış. Filme konu olan bu büyüleyici şehrin ünü ülkenin ününden daha önde gidiyor.
Casablanca Fas'taki en büyük şehir ve sermayenin toplandığı şehir ama İstanbul gibi o da başkent değil.
Casablanca’nın en görülmeye değer yapısı 2. Hasan Camiidir. Burası Mekke'deki Mescid-i Haram'dan sonra dünyanın en büyük ikinci camisi olarak biliniyor. Caminin  minaresi, 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresidir. Fransız mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan cami, Atlas Okyanusu kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alan üzerine inşa edilmiş.
Deniz kıyısındaki bu tarihi ve kutsal mekanı tanıdıktan sonra, şehir merkezine doğru yol alıyoruz. Yolculuk sırasında Akdeniz iklimi simgeleyen yem yeşil ve devasa ağaçlar dikkat çekiyor.

Şehir merkezi barındırdığı kalabalıkla casablanca’nın fas’ın en büyük şehri olduğunu gözler önüne seriyor.
Köşe başlarında bekleyen seyyar satıcılar ve sokaklarda kurulu pazarlar buraya gelen turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Şehir fazla gelişmiş olmadığından çok lüks restaurantlara ve mağazalara rastlamak pek mümkün değil. Bu nedende şehir merkezindeki hayatın asıl renkliği genelde sokakta kendini gösteriyor.
Caddelerle boy gösteren Casablanca halkı birbirinden renkli yöresel kıyafetleriyle kente ap ayrı bir renk katıyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder