Translate

4 Kasım 2014 Salı

GEZİ REHBERİ


Avrupa’nın öne çıkan ülkeleri İsviçre, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ile Afrika kıtasındaki Fas-Casablanca’yı kapsayan ve 7 ülkeden oluşan bir seyahatin notlarını “GEZİ REHBERİ” adı altında sizlerle paylaşacağız.


Yazı dizimizin ilk ayağı İsviçre, Almanya ve Fransa’yı kapsayan üçgenimsi bir turdan oluşuyor.
Bunun için öncelikle Fransa, Almanya ve İsviçre'nin ortak kullandığı, coğrafi olarak tamamen Fransa toprakları içinde olsa da bu üç şehirden en çok Basel'e yakın olan havaalanına inmeniz gerekiyor.


Havaalanı Fransa toprakları içinde olmasına rağmen burada 3 ayrı ülke için 3 ayrı çıkış vardır.
Bu küçük havaalanına indiğinizde: kolayca ulaşabileceğiniz yerler: İsviçre-Basel, Fransa-Mulhouse ve Almanya-Freiburgdur.

Buraya en yakın gözde merkez İsviçre’nin Basel şehridir. İsviçre’nin kuzeyinde bulunan şehir, ülkenin Zürih’ten sonra ikinci büyük kentidir.
10 yıl öncesine kadar küçük bir sanayi kenti olan Basel yapılan yatırımlarla Zürih şehriyle yarışacak kapasiteye ulaşmıştır.
Baselde gezilecek yerler arasında Old Town, Ren Nehri, Gross Basel, Rathaus, Münsterplatz ve Claraplatz sayılabilir.
Ren nehrinin iki kıyısında, Avrupa’nın tam merkezinde bulunan Basel, Fransa’nın Mulhouse ve Almanya’nın Freiburg kentleriyle bir sınır üçgeni oluşturuyor.
Bu nedenle buraya yapılacak bir gezinin en ilginç yanı 5 dakika gibi kısa bir sürede 3 ülkeye girip çıkmak oluyor.
Dünyanın başka yerinde örneğine rastlanmayan bu bölgeye “DREİLANDERECKE-REN PORT”, “Türkçe adıyla “SINIR ÜÇGENİ” deniyor.
Sınır üçgeninin Almanya tarafında bulunan bu alış veriş merkezi sürekli her üç ülke vatandaşlarının akınına uğruyor.
Burdan alış verişlerini yapan İsviçre vatandaşları ellerindeki faturalarla çıkışta uğradıkları gümrük kapısından bir de indirim hakkından yararlanıyorlar.
Sınırların olmadığı bu üçgende insanlar her hangi bir kontrol ve denetime tabi olmadan diledikleri ülkenin topraklarına girip çıkabiliyorlar.
Yurtdışından buraya gelenler de gittikleri yerlerde ilginç bir anı olarak 5 dakikada 3 ayrı ülkeye gittiklerini anlatabiliyorlar.
Zira bu çevrede dolaştığınızda cep telefonunuza ard arda Almanya’ya hoş geldiniz, Fransa’ya hoş geldiniz ve İsviçre’ye hoş geldiniz şeklinde mesajlar geliyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder